Projecten

Slide 1
Slide 1

Duurzame Next generation Callateelt

Startdatum: 02-01-2023

Looptijd: 1 jaar

Leader bijdrage: € 80.342,00

Website:

Duurzame Next generation Callateelt

Dit initiatief komt van een studiegroep van jonge telers van Calla en teeltadviseur Jonne van der Hulst (Agrifirm-GMN), met als doel de onverklaarbare uitval in de Calla teelt te onderzoeken.

Gezonde knollen die in de broeierij niet opkomen of te weinig bloemen geven, vormen een groot probleem. Calla is een zeer kwetsbare teelt waarbij kleine schommelingen in groei en ontwikkeling direct invloed hebben op de plant. Eerder onderzoek leverde geen resultaten op, maar in dit project slaan elf jonge Calla telers en Agrifirm-GMN de handen ineen om nader onderzoek te doen. Bij Assembol, Duineveld, Hoornsman, Huyg, Kreuk, Smakman, Teeuwen, Van Zanten, Van Dijk, Vriend en Wijnker is op een perceel een plot met 300 knollen van de cultivar Snowstorm geplant. Deze knollen zijn het hele jaar gemonitord.

Het doel van het project in 2023 was om te onderzoeken welke verschillen in grondtype, grondbehandeling en bemesting de meeste invloed hebben op de groei van de Calla. De helft van de knollen wordt op het eigen bedrijf gedroogd en bewaard tot de beoordeling in januari. De andere helft wordt op één locatie gezamenlijk bewaard, om invloeden van drogen en bewaren uit te sluiten.

In 2024 worden de knollen afgebroeid om te zien of er verschillen zijn in de uitbloei van de Calla’s. Zo kunnen we bepalen of deze verschillen zijn veroorzaakt door perceelsinvloeden of door de bewaring van de knollen.

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland