Nieuws

Presentatie maritieme publicatie Rede van Texel 08-10-2012

Op vrijdag 5 oktober presenteert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Kaap Skil, museum van jutters en zeelui, op Texel de publicatie Onderwaterarcheologie op de Rede van Texel.

Dit archeologisch rapport behandelt de locatie ten oosten van het Waddeneiland Texel genaamd Burgzand waar 300 jaar lang (tussen 1500-1800) schepen voor anker zijn gegaan. Auteur en senior onderzoeker scheepsarcheologie Arent Vos onderzocht gedurende een periode van zeven jaar twaalf scheepswrakken in dit gebied.

De Rede van Texel is een belangrijke publicatie op het vakgebied van de scheeps- en onderwaterarcheologie. Dit rapport levert veel informatie op ten behoeve van de bescherming van ons maritieme erfgoed. Vos: 'Het laat zien hoe enorm groot en interessant het onderzoekspotentieel is en tegelijkertijd hoe ernstig het bedreigd wordt'.

De presentatie vindt niet zonder reden plaats in Kaap Skil. Jarenlang al is er een band tussen dit museum en de auteur, waar hij al vanaf 1985 komt. Tussen 1987 en 1989 bivakkeerde hij met het toenmalige duikteam van de Rijksdienst regelmatig op het museumterrein.

Het boek Onderwaterarcheologie op de Rede van Texel is te koop in het museum en via www.spa-uitgevers.nl voor de prijs van EUR39,95.

Bron: Cultureel Erfgoed

 

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland