Projecten

Slide 1

Vroegtijdige detectie van door virussen geïnfecteerde pootaardappelen

Startdatum: 01-03-2023

Looptijd: 1 jaar

Leader bijdrage: € 79.335,00

Website: https://amsterdamgreencampus.nl/vroegtijdige-detectie-van-door-virussen-geinfecteerde-pootaardappelen-vvf/

Vroegtijdige detectie van door virussen geïnfecteerde pootaardappelen

Plantenvirussen zijn een groot probleem voor boeren die aardappelen planten. Ze kunnen zich snel verspreiden en de planten beschadigen. De huidige manieren om zieke aardappelen te vinden, zoals het testen van veel aardappelen en het verwijderen van zieke planten, zijn vaak te laat om veel schade te voorkomen. Het project 'Vroegtijdige detectie van door virussen geïnfecteerde pootaardappelen' probeert zieke aardappelen eerder te vinden door te kijken naar speciale geurstoffen die ze afgeven. Dit helpt om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en kan ook werken voor andere planten.

Het project gebruikt geurstoffen, genaamd volatile organic compounds (VOCs), die door planten worden afgegeven. Gezonde en zieke planten geven verschillende VOCs af en deze kunnen al vroeg opgespoord worden. In dit project wordt onderzocht of aardappelknollen deze geurstoffen afgeven en hoe deze veranderen als de knollen ziek zijn door verschillende virussen. Speciale apparatuur wordt gebruikt om deze geurstoffen te analyseren en in kaart te brengen.

Het doel is om een nieuwe manier te vinden om zieke knollen te ontdekken voordat ze worden geplant. Dit helpt om de verspreiding van virussen te verminderen en de schade aan aardappelplanten te beperken. Op deze manier kunnen boeren minder pesticiden gebruiken en wordt de landbouw duurzamer.

BEKIJK EEN VAN ONZE PROJECTEN

Leader is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat voor de Kop van Noord-Holland en Texel mede mogelijk wordt gemaakt door Provincie Noord-Holland.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland